wtorek, 4 stycznia 2011

Jest karnawał - są pączki

Mahamri ("pączki", tym razem w kokosowej odsłonie)

Przepis na 12 ciastek

2 łyżeczki drożdży suszonych
2 łyżki cukru
1/2 szkl. mleczka kokosowego
1 1/3 szkl. mąki
olej do głębokiego smażenia


1. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru w 0,5 szkl. letniej wody i pozostawić na 15 min.
2. Do miski wsypać pozostałe suche składniki i dodać zaczyn drożdżowy. Wymieszać.
3. Dodać mleczko kokosowe i wyrobić, aż do otrzymania jednorodnej masy.
4. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na co najmniej 45 min.
5. Ponownie wyrobić ciasto.
6. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm i wyciąć trójkąty, kwadraty lub koła.
7. Smażyć w głębokim tłuszczu, aż do uzyskania brązowo-złotego koloru.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. podoba mi się szczególnie to określenie - "smażyć w głębokim tłuszczu"...chętnie spróbuję niebawem tego smakołyku :)

    OdpowiedzUsuń