Smakołyki i przepisy


CHAI - tradycyjna kenijska herbata


Liście herbaciane gotujemy  z mlekiem i wodą. Tak przygotowaną herbatę podajemy mocno osłodzoną, dodając szczyptę tea masala (mieszanki składającej między innymi z goździków, cynamonu, imbiru, kardamonu, pieprzu...).





Herbata cynamonowa


Jak wskazuje nazwa, zamiast mieszanki przypraw, do herbaty zaparzonej z dodatkiem mleka,  dodajemy sam cynamon, oczywiście nie zapominamy mocno posłodzić. Smacznego!







Smakołyk z Mbeere



 Ten przepyszny miód powstaje w dystrykcie Mbeere we Wschodniej Prowincji Kenii



Chapati

Przepis na kilkanaście średniej wielkości placków


0,5 kg mąki pszennej
1 szkl. wody (można zastąpić mlekiem)
0,25 szkl. oleju
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżki proszku do pieczenia




1. W misce wymieszać wodę (opcjonalnie mleko) z solą i cukrem.
2. Dodać olej i proszek do pieczenia.
3. Dodać mąkę i wyrobić.
4. Rozwałkować ciasto i cienko posmarować z wierzchu oliwą.
5. Ponownie j zrolować ciasto, tak by przypominało roladę. Tak przygotowane ciasto pokroić na  ok. 2 -3 cm plastry.
6. Każdy z plastrów ciasta rozgnieść dłonią tak, by uwidoczniły się warstwy tłuszczu.
7. Każdą porcję rozwałkować na cienki placuszek i smażyć z obu stron na patelni, na oleju lub margarynie, aż do uzyskania złotego koloru. W czasie smażenia będą pojawiać się wielkie bąble z powietrzem.
8. Podawać na ciepło z gulaszem mięsnym lub warzywnym.
Smacznego!


Mahamri ("pączki", tym razem w kokosowej odsłonie)
Przepis na 12 ciastek

2 łyżeczki drożdży suszonych
2 łyżki cukru
1/2 szkl. mleczka kokosowego
1 1/3 szkl. mąki
olej do głębokiego smażenia


1. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru w 0,5 szkl. letniej wody i pozostawić na 15 min.
2. Do miski wsypać pozostałe suche składniki i dodać zaczyn drożdżowy. Wymieszać.
3. Dodać mleczko kokosowe i wyrobić, aż do otrzymania jednorodnej masy.
4. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na co najmniej 45 min.
5. Ponownie wyrobić ciasto.
6. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm i wyciąć trójkąty lub kwadraty lub koła.
7. Smażyć w głębokim tłuszczu, aż do uzyskania brązowo-złotego koloru.
Smacznego!


Mandazi ("pączki" w wersji kenijskiej)


Przepis na 8 ciastek

2,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
1 jajko
0,5 szkl. mleka
olej do głębokiego smażenia





1. Suche składniki wymieszać w misce, dodać rozkłócone jajko i mieszając dodać mleko.
2. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 10 min.
3. W głębokim naczyniu rozgrzać olej.
4. Rozwałkować i wycinać w pożądany kształt. Zwykle mandazi mają kształt trójkątów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przypominały nasze okrąglutkie małe pączki.
5. Smażyć w oleju, aż uzyskają brązowo-złoty kolor.
6. Po osuszeniu można również posypać cukrem pudrem lub spróbować je nadziewać ulubioną konfiturą, tak by przypominały dobrze nam znane pączki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz