niedziela, 2 stycznia 2011

Bardziej pasują do porannej kawy, ale dla mnie mandazi są pyszne o każdej porze

Mandazi ("pączki" w wersji kenijskiej)

Przepis na 8 ciastek

2,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
1 jajko
0,5 szkl. mleka
olej do głębokiego smażenia

1. Suche składniki wymieszać w misce, dodać rozkłócone jajko i mieszając dodać mleko.
2. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 10 min.
3. W głębokim naczyniu rozgrzać olej.
4. Rozwałkować i wycinać w pożądany kształt. Zwykle mandazi mają kształt trójkątów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przypominały nasze okrąglutkie małe pączki.
5. Smażyć w oleju, aż uzyskają brązowo-złoty kolor.
6. Po osuszeniu można również posypać cukrem pudrem lub spróbować je nadziewać ulubioną konfiturą, tak by przypominały dobrze nam znane pączki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz